Football Unifies’ın temellerinin atıldığı 2016 yılında atıldığında Alp Mızraklı 11’inci, Nil Mızraklı ise 5’inci sınıftaydı. Suriyeli sığınmacı çocuklara gıda, temizlik ve oyuncak yardımı yapmak için kolları sıvayan iki kardeş onlara daha kalıcı bir etkiyle nasıl dokunabileceklerinin yollarını aramaya başladı. Alp ve Nil, mülteci çocukların içinde bulundukları olumsuz şartlardan uzaklaşmaları için futbolun güçlü bir motivasyon kaynağı olacağına inandılar. Tam o noktada sporun birleştirici gücünü arkalarına alarak harekete geçtiler. Bu düşünceyle başlattıkları “Football Unifies” projesiyle yüzlerce sığınmacı çocuğa futbol eğitimi verdiler. Alp’in Amerika Birleşik Devletleri’nde üniversite eğitimine başlamasıyla birlikte projeyi şimdi 12’nci sınıf öğrencisi olan Nil Mızraklı, bu kez kız çocukları için yürütmeye başladı. Nil ‘Football Unifies’ın nasıl başladığını ve projenin yeni yüzünü şöyle anlattı:
SIĞINMACI ÇOCUKLARLA BAŞLADI
“Suriye’deki savaş sonrası Türkiye’ye gelen çocuklar için yardımlar yapıyorduk. Onlar için daha fazla ne yapabiliriz diye düşündük. Ağabeyim Tayland’a gidip dünyanın her köşesinden gelen futbol gönüllüsü gençlerin katıldığı yirmi günlük “Football Beyond Borders” projesine katılmıştı. Orada Taylandlı ve Myanmarlı mülteci çocuklarla bir araya gelmesi bizim için esas ilham kaynağı oldu. Başakşehir ve Fatih ilçelerinde yaşayan sığınmacı çocuklarla Baltalimanı’nda bir halı sahada her ayın bir cumartesi günü futbol antrenmanı yapılıyordu.
HAYALİ OLAN KIZ ÇOCUKLARI İÇİN
Projenin ilk dönemi başladığında ben 10 yaşımdaydım ve asıl işim genellikle ağabeyime yardımcı olmaktı. O üniversiteye gidince projeye ben devam etmek istedim. Ancak farklı fikirlerim vardı. Türkiye’de kadınların takım sporlarında daha geri planda olduğu, hele ki futbol gibi erkek egemen bir sporda daha az yer bulabildikleri gerçeğinden yola çıkarak bu çalışmayı kız çocukları için devam ettirmeyi düşündüm. Hayalleri olan kızlar için bir örnek yaratmayı amaçladım.
ÖNCE ANTRENMAN SONRA MAÇ
SosyalBen Vakfı ile iş birliği içinde Şişli Fuat Soylu İlkokulu ile görüşerek bir anlaşma yaptık. Okuldaki kız öğrencilerle önceden planlanan zamanlarda bir araya gelerek antrenman yapıyoruz. Düzenli katılım sağlayanların yanı sıra okulun isteyen farklı öğrencileri de katılabiliyor. Önce kondisyon, koşu, taktik, şut çalışmaları, pas antrenmanları yapıp daha sonra maç yapıyoruz.
BAŞARMAK İÇİN MOTİVASYON KAYNAĞI OLDU
Antrenman dışında o öğrencilerle birlikte buluşmalarımız ve spor üzerine sohbetlerimiz de oluyor. İlk toplantımızda, kız çocukları olarak Türkiye’nin değil dünyanın halı sahalarını fethedebiliriz diyerek yola çıktık. Tanıdığım kız öğrenciler arasında başlangıçta ailesinden baskı gören, spor yapma hayali olsa da izin alamayan ya da imkân bulamayanlar da vardı. Bu proje onlar için başarabileceklerine olan inançlarını artıran bir motivasyon kaynağı oldu. Zor şartlarda hedefine ulaşan profesyonel kadın futbolcu Mizgin Çalış da bize destek verdi ve takıma antrenman yaptırdı.
HEDEFLERİM DAHA BÜYÜK
Hayalim kız çocuklarının toplum içinde daha aktif rol alabileceklerini, erkeklere aitmiş gibi görünen alanlarda kendilerine iyi yerler bulabileceklerini herkese duyurabilmek ve gösterebilmek. Halihazırda Şişli Fuat Soylu İlkokulu öğrencileriyle devam eden projede daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyorum.”
PROJEYE İSVİÇRE’DE İKİ ÖDÜL
Alp ve Nil, Football Unifies projesiyle 2017’de Lions International tarafından verilen “Lions Young Leaders in Service” ödülüne layık görüldüler. Yine aynı yıl İsviçre’nin Montrö şehrinde düzenlenen ‘European Forum’da “International Young Ambassador” (Uluslararası Genç Elçi) ödülünü kazandılar.