Welcome to Our Website

Hükümetler, BM toplantısının ardından COP28 Zirvesi’nde fosil yakıt mücadelesine hazırlanıyor

T24 Dış Haber

BM’nin COP28 zirvesine iki ay kala ülkeler, gezegeni ısıtan fosil yakıtlarının aşamalı olarak ortadan kaldırılmasına yönelik bir anlaşma talep edenler ile kömür, petrol ve doğal gazın rolünü korumakta ısrar eden ülkeler arasındaki uçurumu kapatmaya çalışıyor. 

Dubai’de 30 Kasım ile 12 Aralık tarihleri ​​arasında yapılması planlanan COP28 konferansı hükümetlerin küresel ısınmayı sınırlandırmaya yönelik eylemlerini hızlandırmaları için çok önemli bir fırsat olarak görülüyor; ancak ülkeler, fosil yakıtların geleceği konusunda bölünmüş durumda. 

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda (UNGA) yapılan toplantılar, Marshall Adaları gibi iklime duyarlı ülkelerin, kirletici yakıtları bırakmaları ve yenilenebilir alternatiflere yatırım yapmaları çağrılarıyla uzun süredir devam eden tartışmayı yeniden gündeme getirdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, genel kurulla birlikte düzenlenen bir günlük iklim zirvesinde, fosil yakıt çıkarlarının “çıplak açgözlülüğünden” yakındığını belirterek, “İnsanlık gezegeni ısıtarak cehennemin kapılarını açtı” dedi. 

Fosil yakıt üreten veya fosil yakıtlara bel bağlayan diğer ülkeler, bu tür yakıtların kullanımını tamamen sona erdirmek yerine, emisyonlarını “azaltmaya” yönelik teknolojilerin potansiyel kullanımını vurguladılar.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin yeni COP28 Başkanı Sultan Al Jaber, zirvede “Fosil yakıtların aşamalı olarak azaltılması kaçınılmazdır” diyerek şunları söyledi:

“Kömür de dahil olmak üzere tüm azalmayan fosil yakıtlardan arınmış bir enerji sistemi inşa ederken, hızlı ve kapsamlı bir şekilde harekete geçmeliyiz. bugün kullandığımız enerjileri karbondan arındırın.” 

Dünyanın en büyük fosil yakıt tüketicisi olan Çin, bu yakıtları onlarca yıl daha kullanmaya devam edeceğinin sinyallerini verenler arasında yer alıyor. 

Aralarında Fransa, Kenya, Şili, Kolombiya ve Pasifik ada ülkeleri Tuvalu ve Vanuatu’nun da bulunduğu 17 ülkeden oluşan bir grup, geçen hafta karbon yakalama teknolojisinin kullanımını sınırlayan fosil yakıtların aşamalı olarak durdurulması çağrısında bulundu.

Ülkeler ortak bir açıklamada, “Bunu fosil yakıtların genişletilmesine yeşil ışık yakmak için kullanamayız.” dedi.

Amerikan Petrol Enstitüsü gibi petrol ve gaz sektörü grupları, “daha az emisyonla daha fazla enerji” sağlamak için dünyanın emisyon azaltma teknolojilerine ihtiyaç duyacağını söyledi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir